Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ένα μικρό όνομα...μια μεγάλη ιστορία

Πολλοί αναρωτιούνται... Από που πήρε το όνομα της η Ωριά;; Με μία μικρή βοήθεια από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια wikipedia αλλά και από το βιβλίο του Βασίλη Γ. Τόγια " ΚΑΣΤΡΙΤΙΚΑ"



 Το όνομα Ωριά ή Ωργιά σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις και τα δημοτικά τραγούδια σημαίνει αφενός μεν ηρωίδα αφετέρου ως παράγωγο όνομα ωραίας (γυναίκας), ωριάς.
Κατά τον επικρατέστερο τύπο των δημοτικών τραγουδιών η Ωριά φέρεται άλλοτε ως Βασίλισσα, και άλλοτε ως Πριγκίπισσα κάστρου που πολιορκούμενη από Οθωμανούς ή Σαρακηνούς υπεραμύνθηκε για πολλά χρόνια μέχρις ότου κάποιος από τους πολιορκητές κατάφερε να εισέλθει στο κάστρο. Μάλιστα λέγεται πως αυτός ήταν από Ελληνίδα μάνα ο οποίος μηχανεύτηκε το εξής (επικρατέστερο) τέχνασμα, προκειμένου να πετύχει την κατάληψη του απόρθητου κάστρου: Μεταμφιέστηκε σε γυναίκα εγκυμονούσα, (ή κατ΄ άλλες παραλλαγές σε μοναχό), και φθάνοντας στη πύλη του κάστρου ικέτευε ν΄ ανοίξουν για να γεννήσει (ή να ξεκουραστεί από την ασκητεία ή για καταφυγή μεταξύ των ομοθρήσκων του).
Έτσι παραπεισθείσα η ευσπλαχνική Βασίλισσα (ή Πριγκίπισσα) διέταξε ν΄ ανοίξει η Πύλη για να εισέλθει ο ικέτης, αλλά "όσο ν΄ ανοίξη η πόρτα, χίλιοι εμπήκαν, κι όσο να μισανοίξη γέμισ΄ η αυλή, κι όσο να καλοκλείση η Χώρα πάρθηκε".
Αυτός δε που μηχανεύτηκε την εκπόρθηση κατά προηγούμενη συμφωνία με τον επικεφαλής των πολιορκητών έσπευσε να συλλάβει την Ωριά προκειμένου να την πάρει γυναίκα του πλην όμως εκείνη αλλόφρων από την απελπισία ρίφθηκε από τους προμαχώνες του κάστρου και σκοτώθηκε.
                                                                                                                                (από το Βικιπαίδεια)



...Η Ωριά ήταν ένα από τα 7 "πρωτογενή" χωριά του Καστρίου και ένα από τα χωριά που αποτελούσαν τον δήμο Τανίας. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπερνορή. Η ονομασία εκφέρεται με πτώση γενική " του Μπερνορή" Η πτώση αυτή οδηγεί στην εκδοχή ότι η ονομασία του χωριού προέρχεται από κάποιον που ονομαζόταν Μπερνορής και ήταν ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους της περιοχής οπού ιδρύθηκε το χωριό.

Σύμφωνα με τον Βαγενά : "Το χωριό Μπερνορή δημιουργήθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου (χανιού) από κάποιον με επίθετο Μπερνορής. Άρα λοιπόν το χάνι του Μπερνορή.... Αργότερα , αφού ιδρύθηκε ο οικισμός έμεινε το τοπωνύμιο Μπερνορή.

Κατά άλλους το όνομα Μπερνορής ήταν οικογενειακό όνομα αγωνιστών με πλούσια δράση στην επανάσταση του 1821. Είναι 2 οι Μπερνορίτες που έδρασαν στην επανάσταση.. Ο Γεώργιος Μπερνορής (πρόκριτος) και ο Αναστάσιος Μπερνορής (οπλαρχηγός).

Το χωριό Μπερνορή από 1834 /1835 - τότε ιδρύθηκαν οι δήμοι- ως το 1912 υπαγόταν στο δήμο Τανίας. Τότε καταργείτε ο δήμος και το χωρίο αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή κοινότητα έχοντας υπέρ τους 300 κατοίκους και σχολείο στοιχειώδους εκπαιδεύσεως..

Το 1907 ο Νίκος Δ. Μαγούλης απαντώντας στις αντιρρήσεις για την αλλαγή του ονόματος σε Ωριά δήλωσε :" Δώσαμε στο χωριό μας, το όνομα Ωριά το οποίο συνδέεται με τον ωραίο θρύλο "Της Ωριάς του Κάστρου" η σύνδεση αυτή δεν είναι αυθαίρετη , γιατί το χωριό μας κατέχει σήμερα το βασιλοπήγαδο και την θέση Χτίρια , χώρους που ανήκαν στο  πυργοδεσπότη του κάστρου της Ωριάς . Εκεί υπήρχαν αντίστοιχα το ποιμνιοστασιο και το αλογοστάσιο του δεσπότη του κάστρου.
                                                                                                       
                                                                                                                 (από το βιβλίο του Βασίλη Γ.                                                                                                                                   Τόγια "ΚΑΣΤΡΙΤΙΚΑ")




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε ένα σχόλιο γράφοντας την γνώμη σας , τις ιδέες σας και τις παρατηρήσεις σας!